Contact Presenteren Schrijven Chazia Mourali CV english Homepagina

HOME

Vormgeving: Forsrood   

www.forsrood.com www.webmar.nl

Foto Chazia: Jan van Galen

Realisatie & onderhoud: Webmar

COLUMNS

LEES VERDER..

ADIEU

Winter, tijd voor feest. Van Sint Maarten tot carnaval proberen we de kou te verdrijven door samen te komen met dierbaren in de mooist mogelijke sferen. Het einde van het jaar is ook een periode van bespiegeling en afscheid nemen. En gemis snijdt dieper naarmate de schaduwen van de nacht langer en sterker zijn. Afgelopen zomer verloren wij een dierbare vriend. Hij werd 53.

LEES VERDER..

COLUMNS / KORTE VERHALEN

SOURCE OF INSPIRATION

Schitterend thema koos het Holland Dance festival dit jaar!Kunstenaars trekken altijd zo'n leuke interessante frons in hun voorhoofd als ze over hun bronnen van inspiratie spreken en publiek zwijmelt bewonderend als ze dan naar hen luisteren. Als het gaat om de rol van inspiratie in het scheppingsproces, heb je verschillende scholen. De romantische benadering spreekt natuurlijk het meest tot  

RAVIVA

Liefste Raviva,

Vóór het vonnis wordt voltrokken, wil je weten waarom dit je lot moet zijn. Mijn schat. Hoe oud ben je inmiddels? Achtentwintig? Dertig? En nog steeds denk je dat de gebeurtenissen die op ons pad komen het logische gevolg zijn van aanwijsbare oorzaken. Natuurlijk vraag jij je af hoe je had moeten handelen om deze straf te voorkomen. Nu het geloof in God met de dag afneemt, menen de mensen dat ze met hun verstand de toekomst naar hun hand kunnen zetten. Nee, Raviva. Al denk jij dat je hebt geleden, in vergelijking met de meesten van ons heb je nauwelijks ontberingen doorstaan

LEES VERDER..

LEES VERDER..

Deze column verscheen in:
Magazine Holland Dance Festival 2012

Deze column verscheen in:
Odeon, het tijdschrifjt van de Nederlandse Opera

Deze column verscheen in:
Het Valk Magazine

Dit verhaal verscheen in de bundel:
BELOFTE AAN DE WERELD

LEKKER UNITASKEN

Mijn favoriete vakantieoord is Sardinie. Al drie keer gingen we er naar een sympathiek resort in een piepklein gehuchtje. Het ligt in een dal tussen geurende heuvels, die klinken naar de halsbellen van schapen die er in grote kuddes grazen. Het complex heeft een zwembad en uitzicht op zee, appartementen in zachte aardetinten, een kok die altijd glimlacht en de lekkerste cappuccino ter wereld. Verder niets


LEES VERDER..

Deze column verscheen in:
ETTU Magazine

RED UW LEVEN, GRATIS COACHING


Het kan u niet zijn ontgaan. Wij leven in een castingmaatschappij. Op televisie worden de muziekprogramma’s al jaren bevolkt door amateurs die alles over hebben voor hun 15 minutes of fame. Al worden ze ten overstaan van het hele land tot op het bot vernederd, dat is nog

altijd minder erg dan ongezien blijven. Ik word beoordeeld, dus ik besta.


LEES VERDER..

Deze column verscheen in:
ETTU Magazine

ELITAIRE HOBBY?

Een decennium geleden riep mijn baas me op het matje. Had ik fraude gepleegd? Collega's bedreigd? Geheimen verspreid? Nee. Ik had de Telegraaf verteld dat ik van opera hou. De aanklacht luidde: ik was een snob en wilde me boven mijn werkgever stellen. Onzin! Maar het recente politieke verwijt dat cultuur een elitaire hobby is, verraste mij niet. En, ik wil niet weer verwaand doen, maar de geschiedenis van de opera bewijst het tegendeel.

LEES VERDER..

Deze column verscheen in:

AT YOUR SERVICE

Ik luisterde niet af, zij spraken te hard. Twee van die wat-heb-ik-het-toch-gemaakt Amsterdam Zuid types stonden achter me bij het buffet van de speeltuin. Het duurde lang voor de cappuccino kwam, dus ik kreeg het hele gesprek mee. "Er moet iets gebeuren aan de overstromende communication flow!" zei de een. "Bij onze company ook", beaamde de ander. "Klanten bellen of mailen zomaar. Ze denken gewoon dat ze recht hebben op gratis contact."

LEES VERDER..

Deze column verscheen in:
Het Valk Magazine

DE TERUGKEER VAN DE MENS

Tijdens de speech van trendwatcher Adjied Bakas op het afgelopen ETTU congres, gebeurde er iets ironisch. Zijn verhaal ging over de toekomst van de technologie. De oneindige toepassingen van het internet zullen ons leven volledig bepalen. Iedere ochtend worden we gewekt door een spiegel, die ons vertelt hoe onze dag, en de rest van de wereld, eruit ziet. We zijn virtueel in 3D aanwezig op vergaderingen aan de andere kant van de wereld. Onze identiteit wordt steeds meer digitaal en al onze persoonlijke en professionele informatie is opgeslagen in de Cloud. Die uiteraard een geweldig doelwit vormt voor cybercriminelen.

LEES VERDER..

Deze column verscheen in:

Naast haar werk als presentatrice heeft Chazia altijd met veel plezier geschreven.
Columns, maar ook verhalen en zelfs een toneelstuk.
Bij deze een kleine bloemlezing, voor een overzicht zie CV..

HET MAG VAN MADONNA!
Rolmodellen als vrouwelijke leiders

Zomaar 3 citaten uit zomaar een Volkskrant: (3-2-2013)

1. Ondernemer Erik de Vlieger over het financiele paradijs van vóór de economische crisis: "Ik heb in mijn jaren in het vastgoed heel wat huwelijken zien sneuvelen. De eerste vrouwen werden ingeruild voor jongere exemplaren. Dat krijg je, want iedereen werd opgetild door al dat geld. In de wereld van glitter en glamour kon een vrouw in een bloemetjesjurk natuurlijk niet meekomen."

LEES VERDER..

Deze column verscheen in:

Deze column verscheen in:
ETTU Magazine

DE MAN VAN 6 MILJOEN

Het ergste wat je kan overkomen, is dat je op je ouders gaat lijken. Heb je decennia lang tegen ze gerebelleerd, hoor je jezelf op een dag hun akelige opvattingen verkondigen tegen je eigen kind. Mijn ouders pasten destijds helemaal in de jaren 70. We zwommen bij wijze van spreken in de VPRO gidsen. Maar in de opvoeding waren ze ZO jaren 50! Ik moest mijn huiswerk op tijd maken, mocht nooit kamperen met mijn vriendinnen, en niet opblijven voor De Man van 6 Miljoen.

LEES VERDER..

WAGNER @ THE POOL

Sardinie, zomer 2013

Het 6-jarige meisje kan haar ogen niet van hem afhouden. Hij is 12. Elke duik in het turquoise water versterkt de katachtige schoonheid van zijn gebruinde spieren. Zij maakt rare capriolen om zijn aandacht te trekken. Dat krijg je als je wel in Sinterklaas, maar niet in afwijzing gelooft. Ik word misselijk van de pijn en de vernedering die haar wachten.


LEES VERDER..

Deze column verscheen in:

DE VAL VAN DE GOUDEN MUUR

1. HET F... WOORD

Het gebeurde tijdens de wintersport. Op de eerste dag, in de ontbijtzaal. Ik had echt geprobeerd om risicovolle situaties te vermijden. Maar mijn dagindeling moest ik wel prijsgeven. Nadat men mij er herhaaldelijk naar had gevraagd, antwoordde ik: "Ich gehe wandern". Instemmend gemurmel klonk. Toen kwamen de tips. Een kriebelige nervositeit steeg vanuit mijn buik omhoog. Eerst gingen de bemoeienissen nog over gezellige skihutten waar ik naartoe kon lopen.