Contact CV english Schrijven Chazia Mourali Homepagina

Vormgeving: Forsrood   

www.forsrood.com www.webmar.nl

HOME

Foto Chazia: Jan van Galen

Realisatie & onderhoud: Webmar

Presenteren

Chazia’s columns

Vorige pagina

DE MAN VAN 6 MILJOEN

Het ergste wat je kan overkomen, is dat je op je ouders gaat lijken. Heb je decennia lang tegen ze gerebelleerd, hoor je jezelf op een dag hun akelige opvattingen verkondigen tegen je eigen kind. Mijn ouders pasten destijds helemaal in de jaren 70. We zwommen bij wijze van spreken in de VPRO gidsen. Maar in de opvoeding waren ze ZO jaren 50! Ik moest mijn huiswerk op tijd maken, mocht nooit kamperen met mijn vriendinnen, en niet opblijven voor De Man van 6 Miljoen. Dat was sociale moord! Alle interessante kindjes fluisterden over de lotgevallen van TV ster Steve Austin, de astronaut die na een raketongeluk met de laatste technologische snufjes was opgelapt tot bionische superheld. Voor 6 miljoen dollar.

Toen ik groot was, beloofde ik mijzelf plechtig de gezelligste moeder ter wereld te worden. Zo nam ik de kleine Jasmijn onlangs weer mee naar ons vaste hotel in Nice. Vanaf het balkon op de 5e etage is het uitzicht over de azuurblauwe baai adembenemend. Op een ochtend bewonderden we een speelgoed vliegtuigje dat vrolijk boven de hoofden van de wandelaars beneden draaide. Plotseling steeg het ding op en bleef recht voor onze neus hangen. Een reusachtige elektronische spin, met een kil oog midden op de buik. Op de boulevard schaterde een dikke man in een rood shirt triomfantelijk met de afstandsbediening in de hand. Dus dat was een drone. De machteloze angst die ik mijn ouders zo vaak had verweten, beving mij nu. Ik legde Jasmijn zo beheerst mogelijk uit dat dit een vliegende camera was en dat we ongenood bezoek hadden, waarop het ding verdween. Maar een half uur later stormde mijn meisje huilend de badkamer in. Het apparaat hing weer voor het raam, toen zij zich omkleedde. Een naam beukte in mijn kop. Robert M. Zo'n vliegend oog doet hetzelfde als dat van de man van 6 miljoen destijds. Het neemt waar wat anders onzichtbaar ver is. Vanaf nu kunnen pedo-netwerken vliegtuigjes in alle vormen en maten uw kinderen laten bespioneren.  

Overal ter wereld. Beeld en geluid kunnen meteen op het web. Ordinair gluren was nog nooit zo sci-fi. En sci-fi nog nooit zo goedkoop. Voor 300 euro heb je een apparaat. Je downloadt de besturingsapp en met 1 klik staat alles wat je ziet op youtube. Of een geheimere plek. Ook ideaal voor inbrekerssyndicaten en spionnen van dictaturen.

Mijn ouders vonden De man van 6 Miljoen geen verantwoorde TV. Nu geniet een nieuwe generatie van show-kandidaten die zich zingend en wel in bakken met tientallen slangen laten takelen, aangevallen worden door waakhonden, lamshersenen drinken, en stroomstoten krijgen toegediend. Zullen deze jongeren er straks op toezien dat de nieuwe technieken alleen worden ingezet voor volstrekt vreedzame doeleinden? Ik durf er niet helemaal op te vertrouwen. Dus: het is aan de oude garde om de aardigere toepassingen zelf te bedenken. Zo stel ik me een drone voor in de vorm van een vlinder, die werkt als een soort nanny op afstand. De babyphone kent u, met de drones kunnen we geweldige babycams maken, die worden geprogrammeerd met alle eigenschappen van een professionele nanny. Zit ik lekker op mijn balkon met een cappuccino, gaat Jasmijn met haar drone naar het strand. Het apparaat volgt haar en waarschuwt bij hoge golven, spuit regelmatig zonnebrand en misschien zit er wel een klein gemeen pijltje in voor foute mannen die te dichtbij komen.

Ik heb het natuurlijk alleen van horen zeggen, maar als het er echt op aan kwam, was de man van 6 miljoen ook geen pacifist.

Ik moet eens gaan uitzoeken of ik hier patent op kan krijgen...

Chazia